De ECO kaart, een milieuvriendelijker alternatief voor PVC pasjes
PVC pasjes

Voor ID kaarten, toegangspassen, medewerkerspasjes, studentenkaarten gebruiken we vaak de plastic PVC pasjes als het basis materiaal.

PVC is een kunststof polymeer die ruime toepassingen kent naast PVC pasjes, zoals raamkozijnen, vloerbedekking, verpakking, kabels en medische toepassingen. PVC is duurzam, heeft bijzondere technische eigenschappen en een lage prijs. Er is sinds een tiental jaar een groeiende druk vanuit de overheid en grote bedrijven, om PVC te reduceren voor de gezondheidsrisico’s en milieubelasting.

Er zijn verschillende manieren waarop PVC wordt verwerkt. Verwerking door storten is de minst gunstige optie, PVC verbranden kan enkel in een aangepaste verbrandingsoven (zoniet vorming van dioxines), en tenslotte is PVC recycleren zeker de beste en meest toegepaste oplossing. Echter is recycleren van de kaarten moeilijk te organiseren, omdat de producten verspreid bij de eindgebruiker zitten. Daarom zijn er ook PVC-vrije alternatieven in de markt.

Welke alternatieven bestaan er voor PVC pasjes?

Een voor de hand liggend alternatief is papier of karton, maar die hebben niet dezelfde bestendigheid als plastic tegen water, kreuken of plooien. De herschrijfbare kaart (rewritable card) is ook een optie, de kaart is kostenbesparend, flexibel en milieuvriendelijker. Herschrijfbare pvc pasjes kunnen meerdere keren herprint worden, tot wel 500 keer, zonder gebruik van het printerlint.

Een nieuw economische leefbaar én duurzaam alternatief zijn de enviCARDS, geproduceerd op basis van een mix van kalk (natuurproduct) en PE (polyethyleen, zuivere en goed recycleerbare kunststof). De enviCARD is er in 2 uitvoeringen:
85% PVC vrije ECO kaart en de 100% PVC vrije ECO kaart.

In beide types is het PVC aandeel dus sterk verminderd en behouden we de duurzaamheid van een kunststof kaart. De flexibiliteit is iets hoger, de witheid iets lager maar door een betere bedrukbaarheid krijg je wel diepere kleurtonen.

Card Supply Nederland biedt naast de ECO kaart en de herprintbare pas ook kaartprinters en BadgeMaker software om ID kaarten mee te ontwerpen en produceren.

Share:
0

TOP

X